Cursul pregateste cursanții și asigură instruirea necesară conducătorilor de ambarcaţiune de agrement în conformitate cu Ordinului nr. 534 din 26 iunie 2007, și a Ordinului nr.344 / 29.04.2010, în vederea obținerii Certificatului de Operator Radio pentru ambarcaţiuni de agrement.
Cursul operator radio LRC- GMDSS presupune însuşirea deprinderilor practice și a cunoștințelor pentru a îndeplini cerinţele necesare conducătorilor de ambarcaţiuni de agrement, în conformitate cu standardele ANCOM și conține detaliat toate cunoștiințele teoretice si practice necesare pentru utilizarea mijloacelor de comunicație radio de la bordul ambarcațiunilor.
- Certificatul General de Operator Radio pentru conducatorii de ambarcatiune de agrement (GMDSS-LRC) este recunoscut internațional și este valabil pentru o perioadă de 5 ani.
Examenul pentru obținerea Certificatului General de Operator Radio pentru Conducători de Ambarcațiune de Agrement (GMDSS-LRC) se dă la sediul Embark Sailing School sau on-line – cu comisie formata din personalul școlii – nu este necesar un examen separat la ANCOM. Cursul se tine în timpul săptămânii și durează 2 zile a câte 4 ore. .
Cursul GMDSS-LRC este necesar si obligatoriu si celor care vor sa navigheze pe mare la o indepartare mai mare de 6 mile marine fata de linia de baza a tarmului (categorie C). In mod firesc la aceste distante fata de tarm, comunicatia nava-uscat si nava-nava nu se poate face prin alte mijloace decat statiile radio. De asemenea, tot mai multe companii de charter refuza sa inchirieze celor care nu detin certificat GMDSS-LRC. Iesirea din Romania, cu nave de agrement este, de asemenea, conditionata de existenta acestui certificat.
Folosirea aparaturii de comunicatie radio fara detinerea unei licente de operator radio GMDSS este interzisa prin lege! In egala masura necunoasterea manipularii aparaturii de radio comunicatie de la bord si a procedurilor de comunicatie poate duce la situatii deosebit de periculoase. Imaginati-va situatia in care esti nevoit sa ceri ajutor (se scufunda nava sau aveti incendiu la bord) si nu stiti sa folositi nici procedurile prin care se poate cere ajutor nici felul in care trebuie folosite mijloacele de comunicatie și alarmare.
Dar pot fi si situații critice mult mai simple ca de exemplu: ați rămas fara combustibil sau fara baterie sau pur si simplu e necesar obtinerea acordului Capitaniei de a parasi teritoriul Romaniei sau intrarea intr-un port.
Să ai varsta minima 18 ani
Să ai cetatenie română sau altă cetățenie dar dovada rezidenței în România
Să aduci o copie după cartea de identitate
Să achiți taxa de participare
- Mai intai vom defini spectrul radio si clasificarea lui
- Ne vom familiariza cu sistemul GMDSS si SOLAS
- Vom afla care sunt cele 4 regiuni si ce echipamente de comunicatie sunt obligatorii pentru fiecare dintre ele
- Statiile de comunicatie de tip VHF. Sistemul DSC
- Statiile de comunicatie MF – caracteristici si utilizare
- Statiile de comunicatie in HF – caracteristici si utilizare
- Comunicatiile prin sistemul de sateliti INMARSAT
- Radio balizele de tip EPIRB
- Transponderele SART
- Sistemul AIS
- Proceduri de operare a sistemul DSC in VHF si MF
- Procedurile de comunicare a situatiilor de distres,urgenta, securitate
- Exemple de folosire a procedurilor de comunicatie pe mare
- Pronuntia corecta in limba engleza a mesajelor si alfabetul fonetic international – exercitii practice cu profesor nativ de limba engleza.
- Scenarii de comunicare a situatiilor deosebite – exercitii practice pe simulator.
Te aşteptăm la cursul nostru!
Te așteptăm să înveţi cum să folosim staţia radio în orice situaţie!