Unul din motivele din cauza căruia mulți ezităm sa pășim pe o barcă, este răul de mișcare și frica de el. Aici am o veste proastă și una bună. Cea proastă e că toți avem rău de mare. Mari navigatori, ca Nelson, Columb sau Darwin sufereau constant de el. Fiecare organism e sensibil la anumite frecvențe, unii au rău de mare pe vapoare mari, gen ferryboat-uri, alții în bărci mici. Cea bună e că există metode eficiente să-l controlăm. Hai să o luăm metodic.
Cauze
La orice căutare pe internet găsim că răul de mișcare e cauzat de informatiile contradictorii pe care le primește creierul de la ochi și de la urechea internă, responsabilă de echilibru. Sau mai simplu spus, urechea internă spune că te miști iar ochii, mai ales în interiorul bărcii, că nu. Însă puțini știu că nu această discrepanță cauzează rău de mișcare, ci hormonii de stres generați de ea. Ca și în viață, stresul apare când posibilitățile organismului nostru sunt mai mici decât provocările cu care se confruntă, sau cel puțin avem impresia asta, sau ne temem de ea.
Simptome
Oricine știe de greață, dar mai există două manifestări – foame și somn. Ultima dată când am avut rău de mare trebăluiam la motor, cu capul în jos, în miros de motorină și ulei, pe o hulă ușoară. Am simțit că adorm instantaneu. M-am extras din respectivul spațiu, am făcut trei pași până la o banchetă, unde după zece minute de somn eram ca nou. Toți avem prieteni care dorm de rup in mașină sau avion și alții care nu pot înțelege asta.
Prevenire
Aici avem două aspecte. Alimentația și medicamentele preventive. Nu e o idee prea bună să te urci pe barcă cu un stomac conținând două-trei fripturi de porc care plutesc în câteva beri. Mai bine ar fi o masă ușoară, fără multe grăsimi. Despre alcool, ce să zic… Teoreticienii recomandă abținere. Am văzut practicieni care se tratau cu succes cu cantități remarcabile. Părerea mea e că un pic de tărie nu strică, că nu degeaba romul e băutura tradițională a marinarilor. Și e și una din puținele băuturi care sunt bune calde. Medicamentele sunt de două feluri. Plasturi și pastile, și se iau cu câtva timp înainte, conform prospectului. De obicei, în jurul marinelor, farmaciștii sunt foarte avizați și dau sfaturi bune.
Tratament
De departe, cel mai bun tratament e umbra unui copac. Și dacă simțim că ne ia răul de mare la ieșirea din port, cel mai înțelept e să îl rugăm pe skipper să ne debarce. Nu e nicio rușine și încurcăm mult mai puțin decât dacă continuăm. Dar, dacă n-o avem la îndemână, pe lângă medicamente, putem încerca câteva șmecherii, care de multe ori funcționează miraculos.
- Mestecatul chestiilor uscate, de gen grisine. Cine știe ce masaj al urechii interne produce mestecatul? Cert e că funcționează. Chiar și în avion.
- Astupatul unei singure urechi cu un dop, vată sau chiar un filtru de țigară. Probabil că dacă cele două urechi dau semnale diferite, creierul le ignoră, eliminând astfel sursa răului.
- Insă favorita mea e statul la timonă sau eche, fiindcă e și plăcut, și educativ și cel mai eficient. Cel mai rapid mod să te ia răul de mișcare e să stai în cabină sau să citești sau să freci telefonul. Atunci ochii îi spun creierului că nu te miști. Dacă privești orizontul sau malul e mult mai bine. Dacă conduci barca (ceea ce, spre deosebire de o mașină e perfect legal, chiar dacă n-ai permis, cu condiția să fie skipperul pe aproape), e și mai bine. Dar aici sunt câteva șmecherii.
- Stai în picioare
- Uită-te la valuri. Nu ține pur și simplu timona, când vine valul modifică un pic cursul spre el, astfel încât să îl urci la un unghi mai mare, nelăsându-l să îți devieze prova. Când il cobori, corectează cursul, astfel încât să revii pe cursul inițial.
- Simte mișcarea în tălpi. Ai urcat un val, flexezi un pic genunchii, cam ca la ski. L-ai coborât, mai faci o mișcare de balans. Ole! Nu e complicat, în scurt timp îți vei intra în ritm și te vei distra de milioane. Bonus vei arde caloriile din gyros, giouvetsi, kleftiko, moussaka si papoutsakia, că vacanța de vară nu e chiar cea mai bună perioadă să ții regim.